Чому вінтажні вина – це рідкість: як створюються Великі ігристі SHABO Grande Cuvée
У тиші багатовікового підвалу SHABO вже понад десятиліття зберігається лімітована серія вінтажних ігристих вин Grande Cuvée, створена за класичним французьким методом шампанізації у пляшках. Ці вина справді ексклюзивні та вважаються такими не лише в Україні.
–
Однією з визначних рис Grande Cuvée є те, що вони тривалий час формувалися на тонкому дріжджовому осаді під пильним наглядом найкращих виноробів. Grande Cuvée Zero витримувалося на осаді 12 років, а Grande Cuvée Brut Rose – 9 років. Лише завдяки такій витримці ігристе здатне набути неповторної глибини та складності, а також особливої кремової текстури та виняткових відтінків смаку.
–
Ми дізналися подробиці складного та багатогранного процесу становлення вінтажних вин, з’ясували, чому не кожне ігристе на це здатне, і тепер ділимося цим із вами.
–
Ігристі вина Grande Cuvée є частиною сімейної колекції засновника компанії SHABO Важі Іукурідзе – Iukuridze Family Wine Heritage. Кожна крапля у цій пляшці – коштовність, адже знадобилося понад 4700 днів, щоб у ваших руках могла опинитися унікальна історія із витонченим смаком та ароматом.
–
Вина Grande Cuvée виготовляються за класичним французьким методом шампанізації – коли вся магія створення ігристого відбувається власне у пляшці. Великий (ідеальний) рік урожаю, добірний виноград із найкращих мікроділянок теруару Шабо – і все це для того, аби створити ідеальне вино з великим потенціалом для подальшої витримки.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/3840x2160_DIR/202112/1832720_15445611.jpg?202112133909)
Сховище ігристих вин SHABO / Фото SHABO
–
Провідний спеціаліст та головний технолог компанії SHABO Ольга Стоянова розповіла, що процес створення Великих вин SHABO починається з виноградників, саме тут і бере свій початок потенціал до закладки Великих вин. Утім, якісний виноград – це ще не все. Попереду чекає складний процес бродіння та витримки.
–
Щоб перетворити виноградні ягоди на Велике вино, потрібен час. Ручний збір урожаю та найсуворіше сортування на виробництві в кілька етапів – у ці вина відбирають тільки найкраще з найкращого. Особливістю створення ігристого вина Grande Cuvée є бродіння у дубових барріках. У SHABO для цього обладнаний спеціальний відділ мікровиноробства, подібний комплекс мають поодинокі видатні виноробні світу.
–
Після бродіння йде процес витримки, щоб підкреслити вишуканість аромату та смаку.
–
Саме завдяки бродінню та витримці в дубових барріках ми отримуємо красивий, тонкий, елегантний купаж, який у майбутньому дає нам можливість спробувати справді Велике вино, – пояснила Ольга.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/3882x2583_DIR/202112/1832720_15445613.jpg?202112133909)
Дубові барріки Taransaud, в яких проходять процеси бродіння і витримки вина, в цеху мікровиноробства / Фото SHABO
–
За результатами регулярної дегустації приймають рішення про закінчення витримки у барріках.
–
Слідом робиться купаж – вино з різних бочок змішується для отримання ідеального балансу, елегантності та тонкості. Це можуть бути як різні сорти винограду, так і один. Після цього базове вино відправляють у Дім ігристих вин SHABO для закладки на вторинне бродіння у пляшку за класичним методом.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1200x845_DIR/202112/1832720_15445609.jpg?202112133909)
Дім ігристих вин SHABO / Фото С. Кадулін
–
Процес бродіння та витримки у пляшках потребує особливих умов – температура та вологість у приміщенні повинні постійно контролюватись.
–
Також під час цих процесів ігристе у пляшці перебуває у “мутному” стані, і щоб повернути йому прозорість, необхідно видалити осад, на якому вино витримується. Цей процес називають дегоржаж, але про нього ми розповімо трохи пізніше, адже для початку осад необхідно звести до горловини.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x667_DIR/202112/1832720_15445610.jpg?202112133909)
Осад, на якому витримується ігристе вино / Фото SHABO
–
Зводять осад за допомогою поступового перевертання пляшок, це називається ремюаж. Пляшки з ігристим день за днем потроху нахиляють горловиною вниз і злегка прокручують. Завдяки цьому навіть найдрібніші частинки осаду збираються у горловині, залишаючи вино кристально чистим.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x395_DIR/202112/1832720_15445614.jpg?202112133909)
Жиропалети, що поетапно обертаються, замінюючи ручний процес ремюажу ігристого вина / Фото SHABO
–
Потім йде дегоржаж. Саме він є ключовим моментом у житті вина – воно вперше зазнає зовнішнього впливу. Горловина пляшки занурюється у спеціальний розчин, температура якого становить -26°C. Завдяки цьому осад, що зібрався, перетворюється на лід і під час відкриття виходить крижаною пробкою з мінімальними втратами ігристого. За цей час у пляшку також проникає кисень, що сприяє подальшому розвитку букета вина.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/900x600_DIR/202112/1832720_15445615.jpg?202112133909)
Поетапна демонстрація процесу зведення осаду / Стенд у Центрі культури вина SHABO
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x667_DIR/202112/1832720_15445616.jpg?202112133909)
Заморожений осад, зведений до горловини пляшки / Фото SHABO
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x667_DIR/202112/1832720_15445617.jpg?202112133909)
Дегоржаж ігристого вина у спеціальній установці / Фото SHABO
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x667_DIR/202112/1832720_15445618.jpg?202112133909)
Дегоржаж ігристого вина / Фото SHABO
–
Для створення Великих вин кожен рік має значення, і єдиним способом зрозуміти, як почувається вино протягом десяти років, є дегустація.
–
Як часто дегустувати ігристе, як воно поводитиметься, коли його зніматимуть з осаду, скільки ще років вино можна витримувати на осаді – все це визначають технологи лише під час дегустації. Такий контроль здійснюється кожні три місяці, – пояснила Ольга Стоянова.
–
Дегустації – дуже важливий і майже основний процес у виробництві Великих вин, який, як кажуть технології, не можна описати словами, адже потенціал вина треба відчувати та чути серцем.
–
Ігристе вино Grande Cuvée має величезний потенціал для пляшкового зберігання, а перелік переваг колекції Iukuridze Family Wine Heritage не поміститься і на розворот підручника.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/1000x1335_DIR/202112/1832720_15445657.jpg?202112134858)
Grande Cuvée з колекції Iukuridze Family Wine Heritage / Фото SHABO
–
Як поділився СЕО та співзасновник компанії Гіоргі Іукурідзе, вінтажне вино – це мистецтво у сфері виноробства. Над створенням Великих вин SHABO сім’я Іукурідзе працювала з моменту заснування компанії.
–
Виготовлення ігристого вина за класичним методом шампанізації – не найпростіше завдання. В Україні насправді не так і багато виноробень, які беруться за виробництво вин у такий спосіб. А створення вінтажного ігристого це взагалі щось на кшталт високого мистецтва. Для нашої сім’ї подібні ексклюзивні вина з витримкою понад 10 років – це не просто експеримент, реалізація мрії, а й велика честь, відповідальна місія бути першовідкривачами Великих вінтажних вин України, нанести їх на світову винну карту, – поділився Гіоргі Іукурідзе.
–
Зазначимо, що у грудні 2021 року сім’я Іукурідзе представила світові ексклюзивну сімейну колекцію тихих вин Iukuridze Family Wine Heritage. А напередодні новорічних свят відкрили доступ до однієї з коштовностей сімейної колекції – вінтажного ігристого Grande Cuvée.
–
Всього 75 пляшок ексклюзивної колекції стали доступні під кінець 2021-го: 50 Grande Cuvée Zero із загальної закладки у 478 пляшок та 25 Grande Cuvée Brut Rose із загальної закладки у 375 пляшок. Придбати вінтажне ігристе можна виключно онлайн або у фірмовому магазині SHABO. Кожна пляшка індивідуально готуватиметься під замовника: проведуть персональний дегоржаж та ручне оформлення етикеткою.
![](https://24tv.ua/resources/photos/news/988x675_DIR/202112/1832720_15445619.jpg?202112134858)
Grande Cuvée Zero / Grande Cuvée Brut Rose / Фото SHABO