Вечеря з вином: витримане ігристе SHABO Classic брют та курка, запечена з картоплею
Ми вже не раз говорили про те, що ігристі вина дуже гастрономічні, і вживати їх можна не тільки як аперитив. Звичайно, поєднання з ікрою та устрицями ніхто не скасовував, проте ігристе вино, створене за класичною технологією шампанізації (вторинного бродіння) у пляшці, стане чудовим супроводом до ситної, смачної вечері.
–
Хочете в цьому переконатись? Пропонуємо вам продегустувати витримане ігристе SHABO Classic брют і до нього – нескладну, але дуже смачну страву: курку, запечену з картоплею.
–
Для початку – кілька слів про це вино та його властивості. Витримане ігристе SHABO Classic брют створене із сортів Піно Блан, Шардоне та Рислінг за класичною технологією: вона передбачає довгу витримку ігристого вина безпосередньо у пляшці на тонкому дріжджовому осаді, в цьому випадку – не менш як півтора року. Потім осад забирають (цей процес називається “дегоржаж”) і додають так званий експедиційний лікер, або дозаж – по суті, це суміш тихого вина і цукру в тій кількості, яка потрібна для цієї категорії ігристого (для брютів у нас – не більш як 15 г на 1 л). Завдяки такій технології ігристе вино набуває особливих органолептичних властивостей: його аромат стає більш комплексним, смак – більш округлим, повнотілим.
–
Що ми відчуваємо в ароматі SHABO Classic брют? Насамперед квіткові та фруктові ноти – квіти акації, білий персик. Потім – делікатні тони витримки: здоба, вершкове масло. Смак цього ігристого відрізняють свіжість, виразна кислотність, водночас – округлість, з приємним та тривалим післясмаком. Саме ці характеристики роблять SHABO Classic брют гастрономічним.
Витримане ігристе SHABO Classic брют, фото: SHABO
Отже, ставимо пляшку ігристого SHABO Classic брют у холодильник (не забуваємо, що оптимальна температура подачі ігристих за класичним методом, у тому числі й цього вина – 9°C / 10°C) і займаємося приготуванням курки.
–
Інгредієнти:
–
- 1 курка (цільна тушка, випотрошена);
- 1 кг картоплі;
- спеції (орегано, базилік, майоран, розмарин);
- 4 зубчики часнику;
- 4 столові ложки соняшникової або оливкової олії;
- 1 столова ложка вершкового масла;
- сіль та перець до смаку.
–
Як готуємо:
–
Для початку – ретельно промиваємо тушку птиці, очищаємо від прожилок, просушуємо паперовим рушником. Потім чистимо і нарізаємо більшими частинками часник, щоб нашпигувати курку. Після цього натираємо тушку маринадом – сумішшю перцю, солі, спецій та частини рослинної олії. Змащуємо деко другою частиною рослинної олії (без спецій), викладаємо на нього натерту ароматними спеціями курку.
–
Картоплю очищаємо від шкірки, нарізаємо великими скибками (якщо картопля молода, її можна готувати прямо в шкірці). Викладаємо часточки навколо курки, зверху кладемо вершкове масло – так картопля буде м’якшою. Накриваємо деко фольгою і ставимо в духовку, попередньо розігріту до температури 200 С. Час приготування страви – 1,5 години. Подавати її рекомендуємо відразу після приготування (за цей час ви встигнете зробити легкий салат з овочів і зелені та випити перший келих ігристого SHABO Classic брют).
–
Придбати витримане ігристе SHABO Classic брют для вашої прекрасної вечері можна в інтернет-магазині shaboshop . Смачного!